Toegepaste Kinesiologie
  • Bats-Bio-Psycho-Sociaal kinesiologie
  • Touch For Health
  • Edukinesiologie
  • Three In One Concepts
  • Symbiotic Energy Transformation
  • Cranio-Sacraal Therapie
    Homeopathie
  • Klassiek
  • Periodiek systeem / lanthaniden
  • Enkelvoudig
  • Complex
    Chakra psychologie
    Meervoudige Intelligenties
    Meridiaantherapie
    Ayurvedische massage
  • Spina-Segmentale houdingscorrecties/ Reflexzone massage
    Yogaleer en -oefeningen
    Bloesem essences
  • Bach Bloesem
  • Violen en Violetta
  • FES
  • Bush
  • Alaska
  • Edelstenen/Edelsteenelixers/Hotstone-massage
    Allergenen
    Kruiden
    Therapievormen 14 t/m 18
  • Hormonen/enzymen/neurotransmitters
  • Micro/myco-organismen
  • Nosoden
  • Meridiaancomplexen
  • Oglio-elementen
  • Ojemann Wereldspel


    Spina-Segmentale houdingscorrecties/ Reflexzone massage

    Segmentbehandeling en genezing:
    Al tegen het einde van de vorige eeuw zag men in dat er reflectorisch samenhang bestaat tussen de interne organen en de periferie, de zogenaamde segmentale zones, die zich reeds in het embryo beginnen te ontwikkelen.
    Een met een hologram te vergelijken ‘bouwplan’ zorgt ervoor dat de mens op de juiste uitgroeit. Vanuit de hersenen en ruggenmerg ontstaan tamelijk gelijkvormige organische zenuwbanen, die ervoor dienen, de interne en externe organen van het lichaam met het brein te verbinden. Later worden de interne en externe organen tijdens de groei van het lichaam gescheiden van hun oorsprong, het ruggenmerg.
    De zenuwbanen groeien in de lengte mee.
    Daardoor blijven de organen toch via de afsplitsing in verbinding  met het ruggenmerg, dat er als een soort ‘provinciale regering’ voor zorgt dat de evenwichtstoestand van de polaire krachten blijft gehandhaafd.
    Deze provinciale indeling wordt segmentering genoemd; elk aldus afgebakend deel  van de huid noemt men ‘dermatoom’of ‘segment’.
    Stoornissen in deze segmenten, die zich uiten in abnormale gevoeligheid voor pijn (hyperalgesie), wijzen gewoonlijk op een organische aandoening of ‘blokkering’ van de kutiviscerale zenuwen die met het betreffende orgaan/stelsel/ ledemaat corresponderen.
    Professor Dr. Kreidmann, ontdekker van de zenuwomloop, zegt in zijn werk met de gelijknamige titel (1893): ‘Het gehele lichaam is doortrokken en doordrongen van een zenuwstelsel. Wanneer deze zenuwbanen ergens door een ziektehaard worden onderbroken, dan is het proces van functioneren psychisch en fysiek gestoord’.
    Bij de meeste ziekteverschijnselen zijn levenbelangrijke functies geblokkeerd door opeenhopingen van urinezuur en daardoor veroorzaakte ontstekingen. Naast externe oorzaken uit milieu wordt verergering toegeschreven aan stresssituaties.
    De natuurgeneeskunde maakt gebruik van de onderlinge relaties tussen deze segmenten op verschillende wijze en legt relaties bijvoorbeeld bij de voet met de uitlopers van sacraal- en lumbaalsegmenten.
    Er is inmiddels  een diversiteit aan behandeltechnieken ontstaan, ieder met een eigen specifieke werkwijze.
     
    Spina-Segmentale houdingscorrecties.
    Deze therapievorm heeft een ontladende werking naar alle bind- steun- en orgaanweefsels en oefent zo een directe invloed uit op de stand van de wervelkolom, de flexibiliteit van de wervelkolom en heeft een zeer snelle effectieve uitwerking bij scheve bekkenstanden.
    Klachten voorkomend bij o.a. burn-out, whiplash, hernia, sportblessures, r.s.i. e.d.. Ook bij deze therapievorm gaat men uit van de verbindende functie van de wervelkolom. Echter de verbindende functie van de wervelkolom wordt hier gebruikt om de in alle bindweefsels opgeslagen weefselspanning te ontladen door een zachte massage van de neurologische reflexen opzij van de wervels(segmenten).
    Daar bindweefsel niet meer – maar ook niet minder – dan het‘vulweefsel' tussen alle andere weefsels is, is het, in tegenstelling tot al het andere weefsel, voor bindweefsel onmogelijk zelf spanning te reguleren. Daarentegen wordt het door alle andere weefsels ten tijde van onbalans als spanningsdepot ge(mis)bruikt. Echter wanneer de werkelijke oorzaak inmiddels is verholpen (door fysiotherapie/ chiropractie / e.a. therapievormen) en men toch uiteenlopende klachten blijft houden zonder aanwijsbare reden (bijv. na burn-out of whiplash) zou deze therapievorm wel eens de ‘spijker op z'n kop kunnen slaan'. Zo wees de praktijk uit!
    Zeer uiteenlopende klachten zowel op emotioneel, mentaal als lichamelijk gebied zijn middels deze therapievorm te benaderen.

    Reflexzone massage
    Wanneer we spreken van reflexzone-massage hanteren we een holistische denkwijze. Ervan uitgaande dat het gehele lichaam - elke cel van dat lichaam dus - een blauwdruk is van die eerste cel waarmee ieder van ons het menselijk leven opstartte. Iedere cel daarna heeft dus dezelfde informatie.
    Het is een wonder op zich dat elke groep cellen in onze wordingsperiode zelf ‘wist' te bepalen of het toebehoorde bij het oog dan wel oor of enig ander deel van het lichaam. Met andere woorden het kent de taal en de boodschap van het gehele lichaam. Het is nu juist die taal waar de reflexologie zich van bedient. In het oor kan men het gehele lichaam terug vinden: auriculogie. Evenzo in het oog: iriscopie. Op de voet/hand: voet-/handreflexologie. Op de tong: tongdiagnostiek. In het gelaat: fysionomie etc..
    Het blijkt dat men door reflectoire plaatsen te behandelen de andere overeenkomstige gebieden op een stimulerende/sederende/ontspannende wijze positief kan beïnvloeden

    Voet:
    De belangrijkheid van gezonde voeten wordt helaas in onze westerse cultuur over het hoofd gezien.
    Toch is het mogelijk om aan de voeten de gezondheid van de eigenaar af  te lezen. Dit kan door middel van o.a. massage, het bekijken van de stand van de voeten en onderbenen, de eventuele vocht-ophopingen c.q. weefselverdikkingen, transpiratie, groeiwijze van de nagels en zelfs bacteriële infecties.
    Onder de voetzolen bevinden zich reflexzônepunten, die
    correspon deren met de verschillende klieren en organen.

    Vooral bij de voetreflextherapie en de prenataaltherapie (ook wel metamorfose-massage genoemd), maakt men hiervan gebruik. Ook bij de yoga (zie punt 9.)besteden wij veel aandacht aan de voeten.
    Speciale voetoefeningen en massage bevorderen een betere
    bloedsomloop en de werking van de organen en klieren.
    Je kunt dan ook zeggen dat je door je voeten te masseren eigenlijk                           
    je lichaam activeert, zodat het beter kan functioneren en jij je ook
    gezonder en fitter zult gaan voelen.